Streaming live

Att skicka ut ljud och bilder över internet så att de kan ses på mottagarens dator eller mobiltelefon kallas strömning eller streaming. Streaming används i mycket stor utsträckning över internet idag. Men det nya är att sända vad som händer och att mottagaren kan se detta i realtid. Som direktsändning på tv.

Den största sajten som tillhandahåller live streaming torde vara Skype. Där kan ett flertal deltagare samtidigt prata och titta på varandra i så kallade video-gruppsamtal. Många tv-kanaler tillhandahåller direktsända program men detta kan inte riktigt kallas live streaming då materialet är bandat.

Däremot är direktsänd radio en tjänst som är mycket stor över nätet numera. Till exempel kan svenskar världen över lyssna på svensk radio varhelst de befinner sig, bara de är uppkopplade mot internet. För att strömma rörliga bilder live behövs en videokamera som ansluts till en dator eller en så kallad web-cam, en kamera som i de flesta fall numer finns på bärbara datorer. En surfplatta eller mobiltelefon som har videofunktion kan också användas. Så sänder man filmen via en server som streamar till en annan server som tar emot videon. Därefter går signalerna till mottagaren som kan se sändarens video på sin dator eller mobiltelefon.